Quantcast
Channel: Virka dygnet runt
Viewing all 181 articles
Browse latest View live

Trasmatta med virkad kant

$
0
0

Trasmatta med virkad kant

Var i desperat jakt på en dörrmatta och rafsade åt mig två små trasmattor på IKEA när jag var där tidigare i veckan med tanken: ”det får duga så länge”. Väl hemma låg mattorna där på golvet och sökte uppmärksamhet. Jag började undra över hur det skulle bli om jag helt enkelt tråcklade ihop de två mattorna… så gjorde jag det. En stund senare surrade tankarna vidare i en undran om man skulle kunna virka en kant på mattan. Som synes gick det, och blev också väldigt bra och plötsligt blev en temporär lösning istället något som kändes som en väldigt hemtrevlig och välkomnade dörrmatta. Mitt tips till dig är att själv skaffa dig en trasmatta med virkad kant, det var enklare än jag först trodde.

virkad kant

Passade även på att klippa till mattan så att den ligger perfekt vid dörren.

dörrmatta med virkad kant

 

Virka dygnet runt finns på InstagramFacebook och Bloglovin.

Share

Inlägget Trasmatta med virkad kant dök först upp på Virka dygnet runt.


Virkkalendern 2018: Snöstjärnor

$
0
0

virknål

 

 

virkade snöflingor

Virkkalendern är tillbaka!

I år består kalendern av 12 luckor. En lucka öppnas varannan dag, med start den 1 december. Vardagar öppnas kalendern klockan 07:00 och på helger klockan 09:00. Bakom varje lucka gömmer sig ett virkmönster på en virkad snöstjärna. Alla mönster är framtagna av Maria Yvell/Virka dygnet runt. Varje lucka kommer att öppnas löpande här i inlägget.

Dela gärna med dig av bilder på dina virkade snöstjärnor under #virkkalendern

Trevlig virkning!

Lucka 12:

virkkalendern

Mönster på snöstjärnan hittar du här: Lucka 12_virkkalendern

 

Lucka 11:

virkmönster snöflinga

Mönster på snöstjärnan hittar du här: Lucka 11_virkkalendern

 

Lucka 10:

virkade snöflingor

Mönster på snöstjärnan hittar du här: Lucka 10_virkkalendern

 

Lucka 9:

virkmönster snöflinga

Mönster på snöstjärnan hittar du här: Lucka 9_virkkalendern

 

Lucka 8:

virkade snöflingor

Mönster på snöstjärnan hittar du här: Lucka 8_virkkalendern

 

Lucka 7:

mönter på virkad snöflinga

Mönster på snöstjärnan hittar du här: Lucka 7_virkkalendern

 

Lucka 6:

virkmönser på snöflinga

Mönster till snöstjärnan hittar du här: Lucka 6_virkkalendern

 

Lucka 5:

Virkmönster på snöstjärna

Mönster till snöstjärnan hittar du här: Lucka 5_virkkalendern

 

Lucka 4:

mönster på virkad snöflinga

Mönster till snöstjärnan hittar du här: Lucka 4_virkkalendern 

 

Lucka 3:

mönster på virkad snöflinga

Mönster till snöstjärnan hittar du här: Lucka 3_virkkalendern

 

Lucka 2:

virkkalendern

Mönster till snöstjärnan hittar du här: Lucka 2_virkkalendern

 

Lucka 1:

virkkalendern

Mönster till snöstjärnan hittar du här: Lucka 1_virkkalendern

 

Virka dygnet runt finns på InstagramFacebook och Bloglovin.

Inlägget Virkkalendern 2018: Snöstjärnor dök först upp på Virka dygnet runt.

Slöjdkraft, Postnords nya frimärken

$
0
0

virknål

 

På torsdag händer det äntligen! Postnords nya frimärkeskollektion Slöjdkraft släpps på Postmuseet i Gamla Stan, Stockholm. I våras (ganska längesen nu) fick jag förfrågan från Postnord om att göra ett frimärke. Självklart ville jag det! Och till slut blev mitt bidrag till Slöjdkraft en virkad robot. Ett väldigt roligt uppdrag och jag väntar med spänning på att få se frimärkshäftet som roboten är en del av.

Kollektionen består av fem frimärken för utrikesporto och ett frimärke för inrikesporto på rulle. Övriga medverkande är: Emma Ihl / @stygnen, Anneli Lindberg med sin husmorsgraffiti, Monika Aldenhag från Skapande broderi, samt brodöserna Lotta Sjöberg och Karin Holmberg. 

Tack också till Eva Wilsson och Barbro Sjöberg för ett fint samarbete i framtagandet av frimärket.

Nu på torsdag den 10 januari kl 11:15 drar Frimärksåret 2019 igång med presentation av årets olika teman samt signering av frimärkena. Det är alltså hög tid för mig att börja finslipa på min autograf…

Hoppas att vi ses där! Postmuseet, Lilla Nygatan 6 i Gamla Stan, Stockholm!

Den virkade roboten kom först till utifrån ett önskemål hemifrån när ett par trasiga jeans behövde något över hålet på knät.

För den som vill virka robotens huvud, eller läsa mer om själva roboten, så finns det här: http://www.virkadygnetrunt.se/monster-pa-virkad-robot/

Inlägget Slöjdkraft, Postnords nya frimärken dök först upp på Virka dygnet runt.

Slöjdkraft, nu är frimärkena släppta

$
0
0

virknål

 

Slöjd drar fulla hus! Den 10 januari var det släpp av frimärkskollektionen Slöjdkraft på Postmuseet i Stockholm och det var många som hade tagit sig dit för att skaffa de nya frimärkena. Det blev en fantastiskt rolig dag full av nya upplevelser. Frimärksvärlden var verkligen något nytt för mig, nu har jag till och med signerat fler frimärken än vad jag kan minnas.

Det har också varit ett väldigt roligt projekt att få vara en del av och det har också bidragit till att jag träffat så många nya och fantastiska människor fulla av slöjdkraft. Har du inte redan sett vad alla gör så gör det nu:

Emma Ihl / @stygnen 
Anneli Lindberg / husmorsgraffiti,
Monika Aldenhag / Skapande broderi
Lotta Sjöberg
Karin Holmberg
Eva Eriksson/ evahanda.se
Frida Arnqvist Engström /Kurbits.nu

Tack också till Eva Wilsson (formgivare) och Barbro Sjöberg (projektledare Postnord) för möjligheten att få vara med.


Signering!

 


Presentation av Slöjdkraft.

 


Frida Arnqvist Engström berättar om gerillaslöjd.

 


Jag tillsammans med Karin Holmberg som också fått göra ett frimärke. Hon är även gjort den fantastiska boken Svenska broderier.

 


Alla besökare hade möjlighet att se de flesta av de verk som blivit frimärke i Slöjdkraft på plats i Postmuseet.

 


Kvällen innan bjöd Eva Wilsson in alla som jobbat med Slöjdkraft.

Inlägget Slöjdkraft, nu är frimärkena släppta dök först upp på Virka dygnet runt.

Den textila kraften

$
0
0

virknål

 

Den textila kraften är enorm. Var till Liljevalchs och vårsalongen i torsdags. Redan utanför slås man av konsten och dess skapandets kraft när man möts av de blommor som lämnats utanför entrén som en förlängning av verket 17 000.

Det var inte planen från börja, men jag hamnade direkt vid flera textila verk samtidigt som jag överhörde en guidad visning som pågick, och efter det följde mitt fokus de textila verk som finns med på vårsalongen i år. Och de var en hel del. Och dessutom flera stycken med politiska budskap som kommentarer vår samtid. Just det samspelet mellan textil och samhällsdebatt tycker jag har en fantastisk styrka. Det textila drar många till sig oss som åskådare. Det väcker känslor och minnen hos människor som får dem att minnas, tänka tillbaka och börja dela minnen med varandra. Precis då blir slagkraften oftast som störst när betraktaren plötsligt möts av ett oväntat budskap, en frågeställning eller en samhällskritisk blick eller något tankeväckande.

Det textila avväpnar också, vilket gör att avståndet till det som konstnären vill förmedla kortare. Själv tror jag det bidrar till öppna mottagaren än mer till det den får ta emot.

Förutom att ta del av en samhällsdebatt genom det textila är det också fascinerande att ta del av den kunskap varje konstnär besitter och som också det förmedlas genom de verk som visas.

Det fanns flera fantastiska verk, men några av mina favoriter var dessa:

min mormor och jag

Min mormor och jag av Gerd Signahl

 

Omedvetna samarbeten

Omedvetna samarbeten av Linnéa Eklöf

 

När Kent tar järnröret tror jag mer på nål och tråd av Malin Palm

Inlägget Den textila kraften dök först upp på Virka dygnet runt.

Vernissage för utställningen Speak your yarn

$
0
0

I lördags var det vernissage för min textila utställningen Speak your yarn, där visar jag delar av det jag virkat med fokus på aktivism och gerillaslöjd. Det är min första textila utställning och den kommer att hänga upp till den 10 maj. Utställningen visas i samarbete med Studiefrämjandet Stockholms län, och hänger i deras lokal Högkultur i Högdalen, Stockholm.

Tack alla ni som kom, både ni som gick förbi och tittade in av ren nyfikenhet och ni som faktiskt rest en bit för att besöka utställningen. Tack också till alla er som passade på att göra garnbollar till Gerillaslöjdsfestivalens projekt Fantasin till makten. Mer info om hur du kan delta hittar du här: gerillaslojdsfestivalen.se/fantasin-till-makten/

”Hocus pocus” sattes ursprungligen upp i en gemensam gerillaslöjd tillsammans med flera garntaggare som samlades runt #metoo. En del av det vi satte upp den gången, revs senare ner. Bland annat ”Hocus pocus”. Men motståndet blev överlistat när en av de andra  garntaggarna som var med promenerade förbi och hittade min garntagg nertryckt i en papperskorg.

”Kärleken” är rester från gerillaslöjd som sattes upp under Yarnbombing day 2016. Då samlades vi flera stycken och skapade en stor gemensam garntagg. När vi väl plockade ner det som fanns kvar, ungefär ett år senare, fanns Kärleken kvar av det som jag hade virkat. I väntan på att få hänga ute igen gör den ett gästspel på utställningen.

Tack vare superhjälp från Lina och min ständige assistent Eli gick själva upphängningen av utställningen också utan bekymmer. Bra hjälp och stöttning genom livet är som alltid ovärderligt.

Inlägget Vernissage för utställningen Speak your yarn dök först upp på Virka dygnet runt.

Heart piece, ett gemensamt textilt konstverk

$
0
0

Heart piece är det senaste av gemensamma konstverk jag varit med och skapat tillsammans med barn och vuxna som igår samlades i Humlegårdens parklek.

Prideveckan är nu i full gång här i Stockholm och igår arrangerade Rfsl Regnbågsfamiljer i samarbete med Femmis en träff i Humlegårdens Parklek. Jag var på plats och höll i en workshop där vi tillsammans skapade ett konstverk av hjärtan i regnbågens alla färger. Det blev en fin kreativ eftermiddag, och som vanligt när man skapar tillsammans blev det fantastiskt. Heart piece fortsätter nu sin resa tillsammans med Rfsl Regnbågsfamiljer.

Det är lika spännande varje gång att se hur något man gör tillsammans växer sig allt större. Att jobba på det här sättet är verkligen roligt. Dessutom passar det alla målgrupper och det är också något jag vill utmana, att inte bara jobba med barn eller vuxna, utan istället göra det tillsammans.

Stort tack till alla er som deltog igår! <3

Inlägget Heart piece, ett gemensamt textilt konstverk dök först upp på Virka dygnet runt.

1095 dagar med mormorsrutor som motstånd

$
0
0

Så blev filten klar till slut, tre år gick och det blev den 19 juli 2019… 1095 dagar har passerat. 20 juli 2016 började den ”tillfälliga” asyllagen att gälla och har sedan dess påverkat alltför många människors liv och livsvillkor. I och med lagens införskaffande blev livet än mer orättvist för många. Trots det togs beslutet om att lagen fortsatt ska gälla ytterligare några år.

En ny lag påverkar ett helt samhälle. Det påverkar hur vi tänker om, och ser på saker och ting och våra medmänniskor. På så vis är lagar som stärker marginaliserade gruppers rättigheter bra, för det påverkar samhället successivt i en utpekad riktning där vi ser varandra som medmänniskor. Den här förändringen hur vi ser på varandra sker också när lagar som begränsar mänskliga rättigheter instiftas, som den ”tillfälliga” asyllagen, men då i en riktning som gör att vi vänder oss från varandra.

Jag kunde, och kan fortfarande inte, se på den här lagen som något annat än att den delar upp människor. Genom de olika förutsättningar lagen ger människor, beroende av om man berörs av lagen eller inte, påverkar också hur vi ser på varandra. Vi och dem förstärks.

När beslutet om lagen togs ville jag inte följa med i denna kollektiva tankeförskjutning som den skulle medföra. Samtidigt stod det också klart för mig att det här är en lag som inte på något sätt kommer att påverka mitt liv. Vill jag, kan jag ställe mig helt utanför det som pågår och fortsätta min vardag som att ingenting hänt. Det här ville jag inte ställa upp på. Så, för att hålla tanken skärpt, och inte glömma bort, bestämde jag mig för att virka en mormorsruta för varje dag, under de tre år, som den ”tillfälliga” asyllagen skulle gälla.

Filten är nu klar och består av sammanlagt 1333 mormorsrutor eftersom lagen även gällde retroaktivt från och med 25 november 2015. De dagarna behövde också räknas in och där skickade jag ut en fråga om hjälp med att virka dessa rutor och fick ett fantastiskt gensvar.

Filtens mått blev till slut:
Höjd 340 cm
Bredd 255 cm

Många har undrat vad som ska hända med filten när den är klar. Svaret på den frågan är att jag inte vet. Det som var viktigt med filten var själva processen och görandet, att virka mormorsrutorna och hålla fast vid tanken och inte låta den förskjutas. Men visst vore det fint om filten fick ett fortsatt liv på något sätt, särskilt som att lagen har förlängts.

Efter tre år är jag än mer övertygad om att lagar som Sveriges asyllag hotar mänskliga rättigheter. Det är en lag som bidrar till att skapa rädsla istället för medmänsklighet. Det är en lag som gör skillnad på människor. Samtidigt är min stora övertygelse att människor vill finnas där för varandra. Men det finns en ängslighet och osäkerhet om hur vi ska närma oss varandra. Tänk om Sverige stiftat lagar som hjälpte människor att mötas och vågade stå upp för mänskliga rättigheter istället för att anpassa sig efter det som pågår runt om i Europa…

Stort tack till er som följt filten under alla dessa år,
och framförallt ett jättestort tack till er som varit med och virkat mormorsrutor! <3

Tack till:

Birgitta, Yvonne, Anita, Jasmine, Jessica, Anna, Inger, Sara, Kari, Elin, Lovisa, Helena, Kristina, Lynn, Karin, Lotti, Jessica, Anna, Ellen, Gerd, Eira, Ronja, Ewa, Silke, Lisa, Work trough Craft, Rebecka, Ulrika, Linda, Åsa, Lisbet, Andrietta, Sara, Ferial, Marie, Jenny, Sara, Ulrika, Erika, Julia, Marie-Louise, Christina, Loella, Linnea, Sanna, Tuula, Theresa, Louise, Mitra och Irena.

”Vi är alla människor som kom någonstans ifrån”

”Ingen människa är illegal”

Den allra sista morsrutan i filten.

De två första mormorsrutorna blev en ruta som symboliserar kärlek, den andra mormorsrutan är en vänskapsruta.

”Love”

”Fantasin till makten”

”Varför är vi inte argare”

”Think outside the me, we are in this together”

”Amnesti”

Filten i sin helhet.
Var skulle du vilja se filten?

 

Inlägget 1095 dagar med mormorsrutor som motstånd dök först upp på Virka dygnet runt.


Workshop med garn och graffiti under ARTmovement Fair

$
0
0

Vad händer när man blandar garn och spray? Vad händer när man låter människor gemensamt skapa ett konstverk? Igår höll jag och Lina Eriksson en workshop med garn och graffiti under ARTmovement Fair.

 

Äntligen var det dags för mig  och Lina Eriksson att ha en gemensam workshop där vi blandade garn och sprayfärg, och det var riktigt kul. Vi har länge pratat om att göra något liknande tillsammans och när ARTmovement*  planerade för ARTmovement Fair, som var igår, fick vi äntligen chansen. Idén med workshopen, förutom att blanda våra två olika material, var också att låta besökarna tillsammans skapa ett verk som succesivt växte fram under dagen.

Vi tycker båda att det är spännande att se hur människor på olika sätt närmar sig kreativitet och skapande. En del låter nyfikenheten styra, andra trevar, en del tittar bara nyfiket, en del väljer det som är hemvant, andra testar något nytt, en del blir uppslukade och en del lämnar ett litet, litet spår. Oavsett, så bidrar alla till det verk som växer fram.

Vi är båda jättenöjda och glada över hur workshopen blev och kommer definitivt att göra det här igen. Kanske just du vill att vi kommer till dig/er och genomför en workshop. Vi kommer gärna!

 

*ARTmovmenet jobbar för att främjar konstnärliga möten mellan nyanlända och etablerade svenskar.

 

Inlägget Workshop med garn och graffiti under ARTmovement Fair dök först upp på Virka dygnet runt.

Virkad ryggsäck i modell av nätkasse

$
0
0

Virkad ryggsäck i form av en nätkasse.

Promenerade runt inne på stan när jag fick syn på en ryggsäck mitt i folkvimlet och en idé om en virkad ryggsäck ploppade upp. Väskan på stan såg inte ut som den jag sen gick hem och började virka, men den var absolut själva inspirationen till min ryggsäck i nät. Väskan är enkelt uppbyggd av trippelstolpar i relief, med en botten virkad i halvstolpar.

Garn: bomullsgarn (jag använda Nova från Järbo Garn)
Virknål: 3,5
Övrigt: bomullsband till ryggsäckens axelband

Ryggsäcken är absolut en ny favorit. Tar lite plats när den inte används, men rymmer mycket när det behövs.

Inlägget Virkad ryggsäck i modell av nätkasse dök först upp på Virka dygnet runt.

Frimärksåret 2019

$
0
0

Frimärksåret 2019 var ett riktigt fint frimärksår. :) Och i förra veckan kom det ett bevis på det genom ett brev på posten som innehöll Postnords årsbok. Superfin bok, och extra roligt är att mitt frimärke med den virkade roboten pryder framsidan.

Frimärken 2019.
Svenska frimärken berättar.

Boken innehåller inte bara frimärkena utan också fina berättelser om alla frimärkskollektioner som släppts under året. Här är några uppslagen som handlar om Slöjdkraft.

Tack för att jag fick vara en del av detta!

Inlägget Frimärksåret 2019 dök först upp på Virka dygnet runt.

Mormor och jag har gjort en väska tillsammans

$
0
0

Mormor och jag har gjort en väska tillsammans.

Mormor älskade att väva, och vävde bland annat fantastiska trasmattor När vi rensade ur hennes hus efter att hon gick bort för snart två år sedan hittade jag rester av påbörjade vävexperiment. Bland annat påbörjade väskor. De var vävda och i stort sett klara, förutom att de inte var ihopsydda i sidorna. Jag tog med dem med tanken att slutföra väskorna genom att använda mig av mitt hantverk, virkningen.

Som så mycket annat blev det liggandes ett tag. Men idén släppte jag inte och nu under hösten tog jag fram en av väskorna för att slutföra den. Den största utmaningen för mig var själva färgen på väskan som var brun. En färg jag sällan jobbar med. Samtidigt var det också kul att utmanas i mitt vanliga färgtänk för att hitta en kombination som kändes bra.

Ganska tidigt hade jag en idé om att jag ville skriva en text på väskan. När textraden ”Mormor och jag” dök upp i mina tankar, kändes det både fint och självklart eftersom väskan är mormor och jag.

Nu är väskan klar och jag är väldigt glad för den. Den är dessutom grymt bra att bära saker i, både stadig och kan fyllas med en hel del. Det är också fint att kunna vara ute och promenera med mormor.

Jag tror inte mormor visste hur mycket hon faktiskt inspirerat mig. Inte heller jag insåg det förens för några år sedan. Det blev också än mer tydligt när vi tömde hennes hus att hon hade en stor nyfikenhet på det kreativa och provade på olika kreativa uttryck. Av det fanns det små gömda rester och påbörjade projekt lite här och var. Hon kunde nog inte låta bli, precis som jag idag känner ett sådant enormt behov och ett ständigt sug av att få skapa och vara i det kreativa.

mormor och jag har gjort en väska tillsammans

Material:

Virknål: 4
Garn: Soft cotton från Järbo

 

Inlägget Mormor och jag har gjort en väska tillsammans dök först upp på Virka dygnet runt.

Slöjd och aktivism hos Meken i Smedjebacken

$
0
0

Som alltid är jag lite nervös inför ett samtal där jag ska prata om slöjd och aktivism. Det spelar ingen roll hur många gånger man gör det. Men som så ofta gick det bra. Igår tog jag nervositeten med mig till Meken i Smedjebacken för samtal och efterföljande workshop. Det kom många fler än vad jag hade förväntat mig och ni var så många som ville stanna på workshopen.

meken i smedjebacken

Det blev en fin eftermiddag med flera fina samtal medan pratbubblor skapades. Och det var många som var intresserade av mitt arbete med garnet, och hur det kan användas för påverkan.

Under workshopen skapades mängder av pratbubblor. Tanken med dessa är att skapa ett gemensamt verk där alla som deltar kommunicerar med varandra. Genom att lämna kvar pratbubblorna lämnar man också kvar en tanke eller en röst.

Samtalet och workshopen var en del av den pågående utställningen Från gatan. Utställningen finns kvar fram till den 1 mars och under hela den tiden har alla som vill möjlighet att komma förbi Meken och göra sin egen pratbubbla att hänga upp bland övriga. Eller varför inte göra en hemma som du sen tar med och sätter upp.

Stort tack alla ni som kom idag!

Och tack till Meken för att ni bjöd in mig.

Tack också till mitt supercrew Lina och Annika. Att ha vänner som stöttar och finns vid ens sida är ovärderligt. Ni är bäst! Ingen protest!
(Suddiga men glada.)

Fler bilder från gårdagen :)
Klicka på dem för större bild.

 

 

Vill du att jag kommer och föreläser eller håller i workshops så hör bara av dig!

Inlägget Slöjd och aktivism hos Meken i Smedjebacken dök först upp på Virka dygnet runt.

Mönster på virkat hjärta, sprid kärlek

$
0
0

Även det minsta hjärtat slår hårt och livskraftigt.

Med vårljuset kommer lusten tillbaka för att gå ut och sätta upp gerillaslöjd. Letade i mina gömmor och hittade ett litet virkat hjärta som fick följa med ut. Det är verkligen bra att spara på allt det där man virkat som i stunden inte blev vad som var tanken. Ofta får man användning för det längre fram.

Vill du också virka det lilla hjärtat, åt dig själv eller för att sätta upp ute, eller kanske till någon annan? Jag har delat mönstret tidigare, och här kommer det igen.

Mönster på virkat hjärta

Mönster på virkat hjärta

Garn: Jag har använt Jasmine 8/4 färg 204 till hjärtat på bilden.
Virknål: 2,5
Självklart kan du använda det garn du har hemma, eftersom hjärtat är litet så går det inte åt så mycket. Perfekt för restgarner. Och använd en virknål som passar med garnet.

Virkmönster

Börja med att virka 2 lm

Varv 1: 2 fm i 2a lm från virknålen = 2 fm
Varv 2: 1 lm, 1 fm i första fm, 2 fm i sista fm = 3 fm
Varv 3: 1 lm, 1 fm i följande 2 fm, 2 fm i sista fm = 4 fm
Varv 4: 1 lm, 1 fm i följande 3 fm, 2 fm i sista fm = 5 fm
Varv 5: 1 lm, 1 fm i följande 4 fm, 2 fm i sista fm = 6 fm
Varv 6: 1 lm, 1 fm i följande 5 fm, 2 fm i sista fm = 7 fm

Hjärtats övre del
Varv 7: 1 lm, 1 fm i följande 3 fm = 3 fm
Varv 8: 1 lm, 1 fm i 2a fm, 1 fm sista fm = 2 fm
Varv 9: 1 lm, 1 fm i 2a fm = 1 fm

Lämna en maska som mellanrum,
virka sedan varv 7- 9 på hjärtats andra halva. (Du börjar alltså virka från mitten av hjärtat och ut mot kanten, detta för att varven ska virkas åt samma håll.)

Avsluta med att virka fm runt hela hjärtat för att få en jämn kant.

Vill du att hjärtat ska få en än mer jämn form kan du blocka det.

 

Hjärtlig virkning <3

Inlägget Mönster på virkat hjärta, sprid kärlek dök först upp på Virka dygnet runt.

Virkad tröja i Loopy Mango Merino no.5

$
0
0

Virkad tröja i Loopy Mango

Under resan till Washington DC med Gerillaslöjdsfestivalen passade vi på att besöka den härliga garnbutiken Fibre Space. Jag köpte på mig en hel del garn. Bland annat tre nystan av Loopy Mango Merino no. 5 i en härlig turkos färg.

Av garnet virkade jag en kort tröja efter eget mönster i virktekniken, som i boken Virkarens stora mönsterbok, kallas för invävt. En teknik som ger träjan en fin struktur. Tröjan var härlig att virka, och är fantastisk att bära. Extra roligt, och tillfredsställande, var att det gick snabbt att virka med det tjocka garnet och att tröjan var klar samma kväll som jag började virka på den.

Garn: Loopy Mango, Merino no5, 3 nystan
Virknål: 19 mm
Virkteknik: invävt
Mönster: eget

virkad tröja i Loopy Mango

Virkad tröja i Loopy Mango

Virkad tröja i Loopy Mango

 

Virkad tröja i Loopy Mango Merino no. 5.

Virkad tröja i Loopy Mango

En riktigt bra garnbutik kan man spendera mycket tid i, hur länge vi var kvar här vet jag inte. Men det var svårt att slita sig för att gå vidare.

 

Inlägget Virkad tröja i Loopy Mango Merino no.5 dök först upp på Virka dygnet runt.


Gerillaslöjd, solsken och kramar

$
0
0

Virka dygnet runt

Idag bar det av till Bagarmossen för att gerillaslöjda. Det var ett tag sedan, så det kändes härligt att vara igång igen. Dagens gerillaslöjd talar rätt mycket för sig själv. Men jag kände att det vi alla behöver lite extra av den här gråa vintern är just solsken och kramar. Hoppas det kan värma någon som ser den.

Ann Jonasson Lignercrona

Jag hade också sällskap av fotografen Ann Jonasson Lignercrona. Hon passade på att ta bilder inför en artikel om mig i kommande numret av Stickat och sånt. Det blev två roliga timmar och jag ser fram emot att se hur det blev.

Ann Jonasson Lignercronas hemsida hittar du här: https://www.annjonasson.se/

Gerillaslöjd, solsken och kramar

Att vara igång igen startade även suget efter att få sätta upp mer gerillaslöjd. Får se vad som kan komma härnäst. Framförallt vore det roligt om det också skulle kunna inspirera flera att haka på. Häftigt vore om stängslet runt hela tennisplanen kunde blir full med gerillaslöjd.

Gerillaslöjd

Bredvid det klara solskenet hänger den numera ganska grå enhörningen jag satte upp för ungefär 2,5 år sedan. Det är nog dags att plocka ner den. Har tänkt på det ett tag utan att det blivit av. Men idag blev det så tydligt att min förra gerillaslöjd slitits ut av väder och vind och att alla de klara färgerna successivt försvunnit.

Kram!

Inlägget Gerillaslöjd, solsken och kramar dök först upp på Virka dygnet runt.

VIRKNING HELA DAGEN

$
0
0

Virkning hela dagen är en dag med inspirationsföreläsning och virk-workshops med Maria Yvell på Hallstahammars konsthall som en del av utställningen Avigt och Rätt där Maria även ställer ut sin virkning.

När Lördag 26 november
Klockan 10.00-16.00
Plats Hallstahammars konsthall

Inspirationsföreläsning: Virka din röst

10.00-10.45
Öppen för alla som vill komma

Inspirationsföreläsning om hur du kan kommunicera genom garnet och virknålen. Maria Yvell har gerillaslöjdat sedan 2014 och här berättar hon om sitt arbete att kommunicera och ta plats i det offentliga rummet, men också om vikten av att hitta det egna sättet att uttrycka sig på.

Det går självklart bra att virka under inspirationsföreläsningen.

Workshop: Kreativ virkning

11.00-13.00
Max antal deltagare: 10 stycken
Anmälan dig till: asa.lundqvist@hallstahammar.se

Kreativ virkning är en lekfull virkmetod framtagen och utvecklad av Maria Yvell. Metoden har tagits fram som ett verktyg att komma förbi känslan av prestation och i stället känna lust och inspiration till att våga utforska virkningens möjligheter. Detta görs med hjälpa av olika virkövningar som utmanar och utvecklar din virkning.

För att delta är det bra att ha virkat något innan. Däremot behöver du inte kunna alla grundmaskor för att delta. Det viktiga är lusten till virkningen och att alla deltar efter sina förutsättningar. Vi tar en kort paus i mitten.

Material finns på plats.

Workshop: Virka en bokstav, eller flera

14.00-16.00
Max antal deltagare: 8 stycken
Anmälan dig till: asa.lundqvist@hallstahammar.se

Att virka text och skriva med garn är genomgående i Maria Yvells virkning. I den här workshopen berättar hon kort hur hon virkar bokstäverna och du som deltagare får själv prova att virka bokstäver. Vi utgår från de virkade bokstäver som finns på utställningen. Under handledning från Maria Yvell får du sen prova på att fritt virka bokstäver. För att delta är det bra att ha virkat något innan.

Material finns på plats.

Varmt välkomna!

Titta gärna in på @virkadygnetrunt för mer virkinspiration!

Inlägget VIRKNING HELA DAGEN dök först upp på Virka dygnet runt.

Virkfestivalen – en dröm som blir sann!

$
0
0

Virkfestivalen - en dröm som blir sann!

Länge har jag drömt om att arrangera en virkfestival och samla virkare från när och fjärran. Den drömmen blir nu verklighet när Virka dygnet runt – Virkfestival går av stapeln på Skarpnäcks kulturhus i Stockholm. Den 29 september bjuder vi in till en dag fylld av inspirerande workshops, samtal och massor av virkning. Välkomna att dela gemenskapen och passionen för virkning!

Länge har jag drömt om och tänkt att det skulle vara fantastiskt att arrangera en virkfestival och att samla virkare. Vissa idéer fortsätter att vara just idéer, men den här har inte velat släppa taget om mig. När Skarpnäcks kulturhus gärna ville samarbeta och jag sökte, och beviljades medel från Nämnden för hemslöjdsfrågor, var det bara att sätta igång arbetet och det är riktigt roligt. Programmet ligger uppe på sidan för Virka dygnet runt – Virkfestival, och jag är så glad över att kunna presentera en spännande dag fylld av inspirerande workshops och samtal med riktigt duktiga och fantastiska virkare.

Det jag ser framför mig är att Skarpnäcks kulturhus under en dag fylls till bredden av virkare, både nya och erfarna, som tar del av dagen tillsammans. Deltar, inspireras, lär nytt och hittar nya virkvänner. För är det något jag lärt mig genom åren som virkare så är det att virkning för oss samman genom nyfikenhet, passion och kunskap.

Så varmt välkommen till Virka dygnet runt Virkfestival söndag den 29 september kl. 10:00-17:00 på Skarpnäcks kulturhus, Skarpnäck, Stockholm!

Du kan också följa arbetet med Virka dygnet runt VIrkfestival på min Instagram @virkadygnetrunt

Inlägget Virkfestivalen – en dröm som blir sann! dök först upp på Virka dygnet runt.

Amanda Calbucura Marklund

$
0
0

Amanda Calbucura Marklund

Amanda Calbucura Marklund, känd som @nukeniejte, är en banbrytande urfolksvirkdesigner som kombinerar sitt Mapuche- och samiska arv med modern virkning. Hennes verk bär på djupa berättelser om identitet, natur och kultur, och inspirerar till både kreativitet och eftertanke.

Hur vill du beskriva dig själv och din virkning för de som kommer till virkfestivalen?
Jag heter Amanda Calbucura Marklund och är urfolksvirkdesigner, Mapuche och Same, som virkar under namnet @nukeniejte. Jag återupptog handarbetet när jag väntade min dotter, vilket resulterade i namnet Ñuke som betyder mamma på mapudungun och Nïejte som är dotter på sydsamiska. Det är också min mamma som lärt mig att virka. Så namnet @nukeniejte rymmer mycket för mig.

Vad innebär det för dig att vara urfolksvirkdesigner?
Virkningen är för mig det textila språk jag fått ärva från mina förmödrar, genom vilket jag får möjlighet att uttrycka min identitet, visa min dotter varifrån hon kommer och knyta an till de före oss. Handarbetet, som är oerhört centralt och högt värderat inom båda urfolkskulturer jag tillhör, driver mig att kämpa vidare för våra rättigheter och föra vidare samma kraft till min dotter och kommande generationer. Jag fick också lära mig att virka tidigt, så virkningen är som ett av mina modersmål, ett språk bland flera jag fått ärva.

Vad är det du virkar?
Som urfolksvirkdesigner är kopplingen till naturen viktig för mig, och att det bär på berättelser. Dels övergripande berätta om det som är jag som Mapuche och Same, men också enskilda berättelser. Till exempel har jag designat en ryggsäck och axelväska virkad i flerfärgsvirkning, inspirerad av trädet Old Tjikko som står i Dalarna med sitt imponerande rotsystem som är över 9 000 år. För mig symboliserar Old Tjikko den enorma kraft som skogen besitter. Samtidigt förstör skogsindustrin skog och renbetesmark i Sápmi, och i olika delar av världen drabbas just urfolken av konflikter kring skogsskövling. Så i det virkmönstret finns det både en rak och tydlig tanke och symbolik.

Har du designat fler virkmönster?
Flera av mina mönster finns på Ravelry, jag har även designat virkmönster åt Järbo Garn. Ett mönster som jag tyckte var roligt att jobba med är Guldek, en virkad kofta med känslan av bomberjacka som består av virkade löv i reliefvirkning.

"Virkningen är för mig det textila språk jag fått ärva från mina förmödrar, genom vilket jag får möjlighet att uttrycka min identitet, visa min dotter varifrån hon kommer och knyta an till de före oss."

Du har beskrivit virkningen som punkig, vill du utveckla hur du tänker där?
Det finns inget som är rätt eller fel när det kommer till virkning, tycker jag. Jag känner att här finns friheten att bara köra på och utforska. Det enda som behövs är en virknål och garn, så kan du sätta igång. Lär du dig grunderna, så finns det inga gränser för vad du kan virka. På det viset känns virkningen demokratisk och tillgänglig.

Vilka förväntningar har du inför Virka dygnet runt Virkfestival?
Jag ser så otroligt mycket fram emot virkfestivalen och att få träffa alla som kommer dit – vi har ju uppenbarligen mycket gemensamt. Jag förväntar mig att vi kommer ha massa att prata om och inspireras av varandra.

Amandas virktips!

Gör bara! Plocka upp virknålen och vilket garn som helst och börja virka!

Skit i regler och gör vad som känns bäst – våga prova dig fram!

Våga prova nytt och utforska din virkning, det finns exempelvis massor av tutorials att inspireras av.

Prova att virka med olika virknålar för att hitta de som ligger bra i handen och passar just dig.

Se Amandas virkning, och följ henne, på instagram: @nukeniejte

På Virka dygnet runt Virkfestival deltar Amanda Calbucura Marklund i samtalet UPPSLUKAD AV VIRKNING samt FIKA OCH VIRKA. För tid och plats, se programmet: virkadygnetrunt.se/virkfestivalen

Lyssna på Amanda i Virkpodden!

Inlägget Amanda Calbucura Marklund dök först upp på Virka dygnet runt.

Volontär på Virkfestivalen

$
0
0

Bli volontär på Virkfestivalen - var med och skapa en unik dag!

Vill du vara en del av Virka dygnet runt Virkfestival? 

Med fler programpunkter under Virkfestivalen skulle det behövas lite hjälp. Därför söker jag nu 2-4 volontärer som vill bidra till att göra dagen ännu bättre! Som volontär får du vara med i det kreativa flödet och hjälpa till med olika uppgifter under dagen. Det kan vara att möblera om ett rum inför eller efter workshop eller samtal, visa besökare till rätt rum, svara på enklare frågor eller bara finnas till hands om någon skulle behöva hjälp – både medverkande och deltagare.

Du är aldrig ensam! Vi är ett fint team på plats där även personal från Skarpnäcks kulturhus finns med, så tillsammans skapar vi en fantastisk upplevelse för alla. Vill du vara med och bidra till denna festliga och kreativa dag?

Skicka ett DM till mig på Facebook eller Instagram: @virkadygnetrunt, eller maila till virkadygnetrunt@gmail.com

Inlägget Volontär på Virkfestivalen dök först upp på Virka dygnet runt.

Viewing all 181 articles
Browse latest View live